Reflecteren en vooruitkijken: in gesprek met directieleden Michel Smith en Roel Keuker

Het einde van 2023 nadert, een gepast moment om terug te kijken op de reis die BORG-OSC het afgelopen jaar heeft doorgemaakt en vooruit te blikken naar wat 2024 in petto heeft. Net als ieder jaar deelt onze directie haar inzichten. Dit jaar vertellen Financieel Directeur Roel Keuker en Commercieel Directeur Michel Smith over hun hoogtepunten en uitdagingen van het afgelopen jaar, terwijl ze ook een glimp werpen op de strategieën en plannen die de koers van het bedrijf zullen bepalen in het komende jaar.

 

Persoonlijke aandacht

De focus voor 2023 lag op het verder uitbouwen van de organisatie. Hoe is dat gegaan?

Roel: “De basis van onze organisatie was goed. Het afgelopen jaar zijn we die stevige basis verder gaan uitbouwen door onder andere het uitbreiden van de teams recruitment, sales, operations en team backoffice. We hebben nieuwe collega’s aangenomen om de kwaliteit naar onze professionals en opdrachtgevers nog verder te verbeteren. Ook hebben we nieuwe systemen ingericht en onze processen nog verder op orde gebracht om klaar te zijn voor de toekomst. Begin december hebben we een tevredenheidsonderzoek gedaan onder onze medewerkers om zodoende te peilen waar we eventueel nog zouden kunnen verbeteren.”

Michel vult aan: “De groep professionals is ook dit jaar weer gegroeid en er zijn nieuwe opdrachtgevers bijgekomen. Nog steeds weten we opdrachtgevers aan ons te binden door de juiste persoon met de juiste kennis op het juiste moment te kunnen leveren. Ook zijn we weer succesvol gebleken op het gebied van aanbestedingen. Voor, onder andere, Naturalis, GGD Flevoland en Politie Nederland zijn we de komende jaren hun IT-partner. We groeien dus op alle vlakken, hoewel minder hard dan we zouden willen. Begin dit jaar merkten we dat de marktgekte wat afnam. De afgelopen jaren waren echt wel overspannen te noemen. Er waren vrijwel geen professionals beschikbaar waardoor er IT-projecten stagneerden of helemaal niet uitgevoerd konden worden, simpelweg door een gebrek aan de juiste mensen. Afgelopen april zagen we daar verandering in komen. Er kwam meer beschikbaarheid van professionals en opdrachtgevers werden voorzichtiger met inhuren van externe capaciteit. De markt is genormaliseerd en dat is op zich geen slechte zaak. Opdrachtgevers zijn weer kritischer geworden, het gaat nu weer om kwaliteit in plaats van dat er gewoon iemand moet komen.”
 

Hoe ga je daarmee om, als de markt even wat minder wordt?

“Eigenlijk door te doen wat we al jaren doen”, verteld Michel: “Bij BORG-OSC staan we voor duurzame relaties. We gaan niet voor de quick-win. We kijken goed naar wat een opdrachtgever nodig heeft, we luisteren echt naar diens behoefte en vinden daar de juiste professional bij. En als we die zelf op dat moment niet beschikbaar hebben, dan doen we een beroep op onze business partners. Het gaat erom dat de juiste kandidaat op het juiste moment op de juiste plek terecht komt.”

Roel: “Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat onze professionals goed opgeleid zijn en blijven. Want de wereld van IT staat nooit stil. En onze professionals werken hier omdat ze ambitie hebben, ze zijn stuk voor stuk op weg ergens naartoe in hun carrière. Ze willen zich blijven ontwikkelen, ongeacht hun leeftijd of aantal jaren werkervaring. Zij voelen de intrinsieke motivatie om te blijven leren, om relevant te blijven als IT-professional.”

 

Altijd zoeken naar verbinding 

Wat waren voor jullie hoogtepunten in 2023?

In koor: “De BORG-OSC Familiedag! In mei waren we met ruim 250 collega’s en hun gezinnen in de Efteling. Wat een feestdag was dat! Alle gezinnen gingen op eigen gelegenheid het park in en tussen de middag hebben we met z’n allen geluncht. Geweldig leuk om al die vrolijke gezichten te zien! Half december was ons jaarlijkse eindejaarsfeest met collega’s en hun partner, dat is ook altijd gezellig. De collega’s spreken we natuurlijk regelmatig maar we vinden het ook belangrijk om een goede band te hebben met hun achterban. Want je thuisbasis is natuurlijk waar het echt om gaat in het leven.”

Michel gaat verder: “In september deden we met een groep collega’s mee aan MudMasters, dat was me ook een belevenis! Lekker door de modder baggeren en samen de obstakels zien te trotseren. Net als in het dagelijks leven heb je elkaar gewoon nodig om ergens te komen. Mooi om dat samen te doen.

Ook zakelijk zoeken we graag de verbinding. In al die jaren dat we bestaan hebben we een grote groep trouwe business partners om ons heen verzameld. Ieder jaar in november nodigen wij ze uit voor een feestelijke borrel. Dat doen we om onze waardering te uiten en om mensen de gelegenheid te geven zijn of haar netwerk verder uit te breiden, want je doet altijd weer nieuwe contacten op bij zo’n event. Het werd weer een hele gezellige en waardevolle avond.”

Roel vult aan: “Begin 2023 werd de wereld opgeschrikt door zware aardbevingen in Turkije en Syrië en later in het jaar werd ook Marokko getroffen door een natuurramp. We hielden voor beide rampen een inzamelingsactie en we waren onder de indruk van de genereuze giften van onze collega’s.”
 

Onderscheiden door jezelf te blijven

De markt is wat tot rust gekomen, hoewel er nog steeds veel getrokken wordt aan IT-ers. Wat maakt mensen enthousiast om hier te werken en te blijven?

Roel: “Dat blijft toch echt het persoonlijke contact. Het familiegevoel zoals veel collega’s het benoemen. We kijken altijd naar onze collega als mens in het geheel. Onze begeleiding is echt maatwerk en dus per persoon verschillend. Het belangrijkste is dat mensen echt gezien en gehoord worden en dat kan alleen als je het ook echt zo voelt. Als je een trucje doet, dan hebben mensen dat feilloos door. Dat werkt niet.”

Michel vervolgt: “Wij vertellen het eerlijke verhaal. We doen altijd ons stinkende best om een opdracht te vinden die het meest aansluit bij de ambities, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Dan moet je soms genoegen nemen met een iets minder uitdagende opdracht. Soms ben je als professional ook wel eens beschikbaar en dat hoort er volgens ons gewoon bij. We vragen onze profs dan niet om zich elke dag te melden op kantoor, maar stimuleren ze om die tijd te benutten voor studie en certificering. Maar de meeste collega’s doen dat al uit zichzelf.”

 

Hoe zorgt BORG-OSC ervoor dat professionals zich kunnen blijven ontwikkelen?   

Roel: “Dat doen we door te kijken naar het individu. We kijken naar de persoonlijk behoefte en hebben voor iedereen een flexibel opleidingsbudget. Veel Microsoft certificeringen bieden we in-house aan, die worden gegeven door onze eigen Microsoft Certified Trainer Walter. De regie ligt in de basis bij de professional zelf. Er moeten een intrinsieke motivatie zijn om je eigen carrière vorm te geven. Wij faciliteren dat met de juiste opleidingen en inhoudelijk waardevolle opdrachten bij onze opdrachtgevers.”

 

Zekerheid is goed

Met welk gevoel sluiten jullie 2023 af?

Michel: “Met een goed gevoel. Onze organisatie is verder gegroeid, in omvang en in kwaliteit. De markt is aan het stabiliseren. De gekte is eruit. Dus wij kunnen gewoon verder bouwen aan een nog succesvollere toekomst. De beschikbaarheid van onze professionals is op een normaal niveau. Zo kunnen we onze opdrachtgevers altijd iets bieden.”

Roel haakt in: “We weten mensen nog steeds te behouden, de Club van 10, de groep medewerkers die hier al tien jaar of langer werkt, groeit gestaag. Nog steeds weten we onze professionals op de juiste, interessante opdrachten te plaatsen. Stabiliteit is misschien niet heel sexy maar het is goed om zekerheid te kunnen bieden. In de vele jaren die we al bestaan heeft BORG-OSC altijd meebewogen met de markt. Zoals we ook altijd zullen blijven doen.”

 

Stabiele groei

Wat zijn de ambities voor 2024?

Roel: “De focus voor het nieuwe jaar ligt op stabiele groei. Onze opdrachtgevers zijn kritischer omdat ze meer keuze hebben, dus wij nemen ook selectiever aan. We zoeken echt naar de parels in de markt, de professionals die serieus carrière willen maken. Die stimuleren we in hun persoonlijke groei en faciliteren we waar we kunnen om ook echt door te pakken. Aandacht voor de professional zal altijd de belangrijkste focus zijn. Want dit is echt mensenwerk. We bieden ook in 2024 weer een verscheidenheid aan kennissessies aan, waaronder een sessie over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence. Heel interessant.”

Michel besluit lachend: “We organiseren ook komend jaar weer veel leuke events zoals onze regioborrels, want het moet ook gewoon gezellig zijn!”
 

Bent u benieuwd wat wij voor uw onderneming of juist voor jouw carrière kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Samen bouwen we verder aan de carrières van onze professionals, ontzorgen we onze opdrachtgevers en werken we aan de toekomst van BORG-OSC.

Delen